ХУМАНИТАРНО УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА
ДУГА
Сав материјал на овој страници власништво је ХУМАНИТАРНОГ УДРУЖЕЊА ЖЕНА ДУГА и без одобрења се не може користити © 2015 ДУГА. Сва права задржана.
КО СМО?
         Зачеци Хуманитарног удружења жена „Дуга“ падају у прве ратне дане када је група жена хуманитарки различитих занимања, организовала помоћ унесрећеним у избјегличким колонама, нарочито дјеци и женама с циљем да ублаже ратне трауме.

         Имајући у виду чињеницу да је потреба за заштитом и безбједношћу једна од основних људских потреба, чланице удружења су основале прву непрофитну, независну  невладину организацију, која је била и остала прије свега хуманитарна. Њена основна мисија била је и јесте, помоћ људима у невољи да превазиђу своје тренутне проблеме с циљем подизања квалитета живота.

Послијератне трауме и велика економска исцрпљеност друштва већину грађана довели су у стање социјалне несигурности, незапослености и сиромаштва.

Пратећи потребе корисника, „Дуга“ је прилагођавала и допуњавала своје програме, те обогаћивала садржаје свога рада, примјењујући модел заснован на принципима духовног и економског оснаживања жена и њихових породица кроз рад, учење и дружење.
            Жене жртве рата, рањене, силоване, заробљене, породице погинулих бораца као и домицилне жене свих националности, незапослене жене, жене које су стицајем околности остале без посла, жене умањених радних способности, жене жртве насиља у породици, самохране мајке, жене из вишечланих породица и друге у стању социјалне потребе, укључују се у „Дугине” програме радне рехабилитације, едукације и психосоцијалне подршке. Овакав програм доприноси и јачању менталног здравља жене и њеном економском опоравку.

Дуга је само у првих десет година рада помогла око 130000 евидентираних лица за шта је добила и Плакету града за хуманост 2011. године. Своје хуманитарне активности  наставила је све до данас што се може видјети из редовних годишњих извјештаја које усваја Скупштина. Важно је напоменути да је цјелокупан рад Дуге заснован на добровољном хуманитараном раду њених чланица што је и одржало Дугу, која је постала аутентична и снажна хуманитарна организација.